Fastighetsprofilen Annika Backlund: "Man måste räkna"

Lyssna på det andra avsnittet av Fastighetsprofilerna via spelaren eller via Itunes eller Spotify, alternativt läs en kortare version av intervjun nedan.

Från campingdrottning till fastighetsprofil

Mitt i livet blev Annika Backlund utköpt från familjens campingföretag. I stället hittade hon en hyresfastighet i Fjärdhundra, vilket blev början på ett växande bestånd i en smal nisch: bostadsfastigheter på landsbygden.

Annika var 46 när hon sålde till sin bror och lämnade campingindustrin bakom sig. Vad hon skulle göra i stället hade hon inte en aning om, förrän hon pratade med en vän som arbetade som fastighetsmäklare.
– Då sa han, ”har du inte funderat på att köpa en liten hyresfastighet? Nej, det har jag inte tänkt på”, sa jag. Men den tanken bet sig fast i bakhuvudet, säger Annika Backlund.

Vad hände sen?
– Då började jag leta på de två sajter som fanns på den tiden. Sen började jag ringa lite mäklare och beställa prospekt. Jag trodde jag skulle hamna i västsverige, men det blev en fastighet i världsmetropolen Fjärdhundra som blev mitt första objekt.

Hyresfastigheten kostade drygt 11 miljoner kronor. Annika hade ännu inte fått betalt för sina aktier i campingverksamheten, men kunde låna pengar av sin mamma för att ha råd med insatsen på runt 3 miljoner kronor.

Hur såg din kalkyl ut?
– Säg att hela fastigheten avkastar 8 procent, då är det på alla 11,2 miljoner kronor. Men jag kanske bara satte in 3 miljoner, då får jag låna de resterande 8,2 i bank, och på den tiden var räntorna lika låga som de är nu. Jag fick 1,7 procent. Det betyder ju att då avkastar de här två tredjedelarna av huset som banken belånar också 8 procent, så där skär jag emellan. Jag lånar för 1,7 procent, tjänar 8 procent, och tjänar 8 procent på de pengar jag stoppade in själv. Det gör att man kommer upp på en avkastning som är uppemot 20 procent. Men man får jobba för det.

Annika Backlund har från början haft ett väldigt praktiskt förhållningssätt till ägandet. Hon drog slutsatsen att ju mer hon arbetar själv i den dagliga, operativa verksamheten, desto högre blir hennes avkastning.
– Vi klipper häckar, rensar ogräs, jag förhandlar hyror, jag har bytt ut värmesystem, göra utryckningar när folks pannor har stannat. Jag har kravlat omkring på marken och målat metallister på garagen en solig sommardag med en kompis.

Annika har idag närmare 540 hyreslägenheter på 16 orter i landet. Och strategin är enkel: att köpa bostadsfastigheter på landsbygden, centralt i småsamhällen eller vackert belägna i naturen. Målet är att komma upp i 800 lägenheter, så att hon själv kan ägna sig åt annat.
– Jag har räknat ut att med 800 lägenheter så kan jag finansiera tre människor i toppen, och det betyder i princip att jag kan dra mig tillbaka ett halvår eller ett år, och allting snurrar. Det tycker jag vore skönt, för jag har varit väldigt uppknuten i det här i tio år nu.

Du kan läsa fler intressanta intervjuer med spännande personer på sidan Fastighetsprofilerna.

Liknande artiklar

Du kanske även gillar: