Fastighetsprofilen Jessica Löfström: "Blir jag frälst på en idé kan jag gå över berg"

Att ge sig in i en bransch utan att ha specifik utbildning kopplad till branschen kräver en hel del envishet. Att dessutom göra det som ung tjej i en mansdominerad bransch som byggbranschen kräver nog något mer än bara envishet. Jag skulle säga mod. För är det något epitet som jag skulle sätta på Jessica Löfström, VD på bemanningsföretaget Expanderamera, så är det verkligen att hon är modig.

Jessica Löfström är grundare, ägare och vd för Expanderamera, ett bemanningsföretag inom byggbranschen som 2017 omsatte 100 miljoner. Men det har verkligen inte varit en spikrak framgångssaga för Jessica sedan hon drog igång bolaget år 2000 som 29 åring. Snarare en väldigt lång uppförsbacke som hon stretat på uppför med en ”dåres” envishet.

– När jag kom hem från utlandet i mitten av 90-talet, under fastighetskrisen, fanns det knappt några jobb att få. Jag sökte, men fick inga så tillslut startade jag eget. Jag drev några olika bolag innan jag kom på idén med att starta ett bemanningsföretag. Det var i samma veva som Manpower kom in på marknaden och jag tyckte det lät hippt med bemanningsföretag. Jag hyrde bland annat ut möbelmontörer och när jag skulle säga upp en av dem så visade det sig att han även hade yrkesbevis som träarbetare. Så då kontaktade jag Skanska, det enda byggbolag jag kände till på den tiden. Samtidigt började jag titta på byggsektorn och insåg att det inte fanns ett enda bemanningsföretag som vände sig mot den branschen. En bransch där jobbflöden går upp och ner kändes som helt rätt för ett bemanningsföretag.

Vad Jessica inte hade räknat med var att facket inom byggbranschen inte var riktigt lika såld på idén med ett bemanningsföretag för byggsektorn då i början av 2000-talet. Det tog henne nästan sju år av konflikt med Byggnads för att ta sig in i branschen.
– När vi började växa blev jag rätt snabbt varse att facket inte gillade företaget. Jag hamnade i ett långt bråk med Byggnads och under 2003 till 2005 hade jag noll omsättning i bolaget. Jag tänkte ”jäkla gubbjävlar jag gör ju något gott, ni ska allt få se.” Jag trodde att de skulle se att jag var ett bra komplement på marknaden och inse nyttan jag gjorde. Att hjälpa svenska arbetslösa byggarbetare att få jobb igen.

Det kanske behövdes en kaxig, ifrågasättande, envis ung förortstjej för att få branschen att ändra sig. För till slut hände det och idag har Byggnads och Jessica hittat ett samförstånd och har ett bra samarbete.
– Jag är så himla envis när jag får för mig något. För mig är det ungefär som att jag blir frälst i en tanke eller en idé. Det måste vara något som ger ett mervärde. Jag skulle inte kunna sälja pälsar, det måste ligga etiskt rätt hos mig. Men om jag gör något som känns bra och tillför något till samhället, då blir jag frälst. Då kan jag gå genom berg för att få igenom det.

Frågan som Jessica brinner för nu är den om svarta arbetskraften inom byggsektorn med lönedumpning och företag som smiter från att betala skatt och sociala avgifter.
– Det har eskalerat, vi har inte haft så mycket svart arbetskraft ute i bygg- och anläggningssektorn som vi har nu. Tanken med utstationeringsdirektivet är ju bra, problemet är att bara att många av de utländska bolagen inte betalar sina skatter och heller inte avtalsmässig lön till sina anställda i sina hemländer som de är skyldiga att göra. Det finns ett direktiv, men ingen kontrollerar att bolagen sköter sig. De seriösa bolagen konkurreras ut i större utsträckning än tidigare tack vare det här.

Det finns en lösning menar Jessica för att rensa ut de svarta bolagen i bygg-sektorn. En lösning som, enligt Jessica, skulle vara relativt enkelt att införa.
– Ska man komma åt kriminell verksamhet då måste man jaga pengarna. Ett sätt är att göra som i Norge, att kräva fast driftställe. Då kan man också se till att man har en social klausul som säger att vi behöver kontrollera att det är ordning och reda. Det medför att bolaget måste betala skatt och sociala avgifter i Sverige och för att få till den lösningen behövs ett fast driftställe. Man får helt enkelt inte vara utstationerad. När företaget sedan skickar en faktura upp till beställaren, huvudentreprenören, då måste de skicka med skattedeklarationen som en bilaga till fakturan. Då går det att dubbelkolla mot skattemyndigheten, mot personalliggaren med mera.

Om det nu är så lätt, varför införs inte det?
– För att det är så många som tjänar på att det är som det är idag. Och nu pratar jag om alla led inom byggsektorn. Det är väldigt mycket billigare att bygga med svart arbetskraft än med vit arbetskraft. Men nu börjar det ändå hända saker, även om det inte på lång väg är tillräckligt. Men alla som verkar i byggbranschen kan hjälpa till. Fastighetsutvecklare bör se till att man kontrollerar alla underentreprenörer och begär skattedeklaration. Det gynnar dem i slutänden. Gör man det blir det en större sannolikhet att folk jobbar vitt och jobbar man vitt tar man också ett större ansvar för sitt jobb och då får man en bättre kvalité på det som byggs. Och lägg in i affärsavtalen att ni inte betalar om ni hittar svartarbetskraft samt att det medför stora, stora viten.

Det här med kvalitetsperspektivet tycker Jessica är viktigt att få ut till konsument. Att få den enskilda individen att faktiskt förstå vad svart arbetskraft innebär för kvalitén på det som byggs.
– Du kanske skiter i svart arbetskraft när du ska köpa din lägenhet, men du skiter inte i om det är mögel i väggarna eller om taket läcker.

Att sticka ut hakan och försöka stoppa en blomstrande svart skuggekonomi som man idag brukar räkna på handlar om miljarder i förlorade skatteintäkter kräver mod. Men känner du dig aldrig rädd?
– Nej, jag är inte rädd för egen del. Jag har blivit hotad av byggare som är i systemet och som gynnas av det, men aldrig av de kriminella organisationerna som ligger bakom. Jag tror att de tänker ”vi är här så länge systemet tillåter, när det inte går längre så drar vi härifrån.” De vill nog helt enkelt inte sätta ljus på det.

Du kan läsa fler intressanta intervjuer med spännande personer på sidan Fastighetsprofilerna.

Liknande artiklar

Du kanske även gillar: